Jotta löydetään se oikea aika astutukselle....


(kaikki kuvan esimerkkiastutusten nartut ovat tiinehtyneet)


Suosittelemme progesteroniarvon mittaamista nartun verestä aina ennen astutusmatkalle lähtemistä, vähintään kahdesti (mieluusti kolmasti)  ja siten, että progesteroniarvo saadaan asettumaan 2-10 ng/ml väliin. Tämän tiedon avulla varmistuu oikea-aikainen astutusajankohta! Collieilla 9.-11. vuorokaudet ovat osoittautuneet hyviksi progen ottopäiviksi kiiman alkamisesta laskettuna. Kiiman oikean alkamisajan saa varmimmin kiinni paperitestillä, jonka ottaminen kannattaa aloittaa muutamia viikkoja ennen oletettua kiiman alkamisajankohtaa. Kun  pyyhkäisemällä paperiin jää veristä vuotoa muutamana päivänä peräkkäin, voidaan olla varma kiiman alkamisesta.

Progesteronimääritykseen suositellaan paastonäytettä, sillä näytteen mahdollinen rasvaisuus (lipemia) laskee tuloksia. Tien päälle on hyvä valmistautua, kun arvo on 5-10 ng/ml välillä. 10 ng/ml arvon kohdalla tulee kiirehtiä, varsinkin jos astutusmatka on pitkä!

Progesteronitason ylittäessä 10 ng/ml kuluu noin 1–2 vuorokautta siihen, kun munasolu on hedelmöitymiskykyinen. Siittiöiden kypsyminen astumisen jälkeen vie 8 tuntia. Siittiöt elävät 4–7 vuorokautta hedelmöittämiskykyisinä nartussa ja munasolut (useita) pysyvät hedelmöittymiskykyisinä 2-3 vuorokautta. Kohdunkaula sulkeutuu progesteronitasolla 15–25 ng/ml ja tämän jälkeen  astutus tai keinosiemennys emättimeen eivät johda enää tiineyteen. Yksilöllisiä eroja voi luonnollisesti esiintyä.

Astutusajankohta on hyvä sovittaa progen osoittamaan ajankohtaan.
Paras hetki aloittaa astutukset on, kun mitattu arvo on 8 - 9 ng/ml . Tieto progesteroniarvon kehittymisestä (voi muuttua nopeastikin) on hyvä olla kaikkien asianosaisten tiedossa realiaikaisesti, jotta mahdollisiin muutoksiin ehditään reagoida.

Onnea astutuksiin ja ollaan oikea-aikaísesti liikenteessä. :)
customizable counter