Jotta löydetään se oikea aika astutukselle....


(kaikki kuvan esimerkkiastutusten nartut ovat tiinehtyneet)


Suosittelemme progesteroniarvon mittaamista nartun verestä aina ennen astutusmatkalle lähtemistä, vähintään kahdesti (mieluusti kolmasti)  ja siten, että progesteroniarvo saadaan asettumaan kahdesti 2-10 ng/ml väliin. Tämän tiedon avulla varmistuu oikea-aikainen astutusajankohta! Collieilla 9.-11. vuorokaudet ovat osoittautuneet hyviksi progen ottopäiviksi kiiman alkamisesta laskettuna. Kiiman oikean alkamisajan saa varmimmin kiinni paperitestillä, jonka ottaminen kannattaa aloittaa muutamia viikkoja ennen oletettua kiiman alkamisajankohtaa. Kun  pyyhkäisemällä muutamana päivänä peräkkäin paperiin jää veristä vuotoa, voidaan olla varma kiiman alkamisesta. Vuodon ja hävyn turpoaminen tulee olla selkeeää runsasta. Hedelmällinen narttu myös "tuoksahtaa" vahvasti. Mikäli näitä em. merkkejä ei ole, on kyseessä ns. hiljainen kiima, jolloin kiimakäyttäytyminen ja fysiologiset muutokset puutuvat. Myös selän väreily ja hännän kääntäminen sivuun.

Mikäli kiiman tarkkailusta ei ole riittävästi kokemusta, narttu on sijoitusperheessä ja
sijoitusperhe on vähänkin epävarma juoksujen oikeasta alkamisajasta, niin suosittelemme ensimmäisen progen ottamista varmuudeksi muutaman päivän sisällä juoksujen alkamisilmoituksesta. Ihan puhtaasti varmuudeksi ja on myös kohtuullista uroksen omistajan kannalta ajateltuna. Parempi tulos tuolloin ensimmäisestä progesta on 0,2 ng/ml kuin 22 ng/ml. Pienemmällä arvolla on vielä hyvin aikaa valmistautua tulevaan astutusreissuun, suuremmalla arvolla ollaan jo myöhässä ja saa alkaa suunnittelemaan nartun astutusta yhtä juoksuväliä eteenpäin.

Progesteronimääritykseen suositellaan paastonäytettä, sillä näytteen mahdollinen rasvaisuus (lipemia) laskee tuloksia. Tien päälle on hyvä valmistautua vasta, kun arvo on 5-10 ng/ml välillä. 10 ng/ml arvon kohdalla tulee kiirehtiä, varsinkin jos astutusmatka on pitkä!

Progesteronitason ylittäessä 10 ng/ml kuluu noin 1–2 vuorokautta siihen, kun munasolu on hedelmöitymiskykyinen. Siittiöiden kypsyminen astumisen jälkeen vie 8 tuntia. Siittiöt elävät 4–7 vuorokautta hedelmöittämiskykyisinä nartussa ja munasolut (useita) pysyvät hedelmöittymiskykyisinä 2-3 vuorokautta. Kohdunkaula sulkeutuu progesteronitasolla 15–25 ng/ml ja tämän jälkeen  astutus tai keinosiemennys emättimeen eivät johda enää tiineyteen. Yksilöllisiä eroja voi luonnollisesti esiintyä.

Astutusajankohta on hyvä sovittaa progen osoittamaan ajankohtaan.
Paras hetki aloittaa astutukset on, kun mitattu arvo on 8 - 9 ng/ml . Tieto progesteroniarvon kehittymisestä (voi muuttua nopeastikin) on hyvä olla kaikkien asianosaisten tiedossa realiaikaisesti, jotta mahdollisiin muutoksiin ehditään reagoida. Uroksen omistaja tuntee koiransa, joten hänen toiveitaan on ensiarvoisen tärkeää noudattaa.

Kaiken ollessa kohdillaan ja jos ei astuminen siltikään onnistu, kokeneella uroksella, niin narttu kannattaa käyttää kiiman aikana eläinläkärissä tutkittavana emättimen virherakenteen (yleisimpinä kuroumat ja väliseinät) poissulkemiseksi. (Koiramme 7 8 2017).

Onnea astutuksiin ja ollaan oikea-aikaísesti liikenteessä. :)
customizable counter